Wil jij de show stelen met een échte Pasta Carbonara? Maak deze 5 fouten niet!
Zijn ze bij jullie thuis ook zo gek op Pasta Carbonara? Het is in Nederland een van de meest gewaardeerde pastasauzen, maar we hebben nieuws voor je: Carbonara saus komt niet uit een pakje en er komt ook geen slagroom aan te pas!
Jong en oud, iedereen is gewoon dol op de smeuïge, zachte smaken van Pasta Carbonara! Ook bij de Italianen is deze pasta favoriet, maar dan moet het klassieke Carbonara recept wel 100% opgevolgd worden. Haal voordat je eraan begint dus eerst de juiste ingrediënten in huis, want alleen dan kun je de show stelen met een échte Pasta Carbonara!
Wij zullen jou zo alles vertellen over de verschillende ‘Pasta alla Carbonara’ recepten, vegetarisch, met of zonder slagroom, met of zonder eieren; genoeg lekkere look-a-like variaties… Maar weet dat het authentieke recept door de Italianen het meest gewaardeerd wordt. Waarschijnlijk zullen zij de variaties hieronder niet eens erkennen als ‘Pasta alla Carbonara’!
Pasta carbonara anekdotes
Vele eeuwen geleden werd er al veel gekookt met eieren en deegwaar, maar pas in de 18e eeuw werden de eerste kookboeken geschreven. Spaghetti alla Carbonara zou – zo schrijft men in deze boeken – door een paar schapenherders uit de regio Lazio ‘uitgevonden’ zijn. Echter, toen Amerikaanse soldaten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog Rome bevrijdden, werd ‘Carbonara’ pas voor het eerst echt genoemd.
Je kunt je voorstellen dat de voedselvoorraden in 1944 op hun einde liepen, en de enige beschikbare producten waren eieren en spek: Carbonara werd dus een veel gegeten gerecht. Het was ook een populaire maaltijd voor de Romeinse Carbonari (de houtskoolbranders).
Deze mannen zochten in de Apennijnen naar hout en maakten hier steenkool (carbone) van. Na een lange werkdag kookten zij gezamenlijk een voedzaam gerecht: ‘Pasta alla Carbonara’. In 1951 werd ‘Spaghetti alla Carbonara’ ineens een beroemd gerecht, met dank aan een bekende Amerikaanse film uit die tijd. Pas in de jaren zestig werd deze pasta een erkend nationaal recept. Het recept voor ‘Pasta alla Carbonara’ werd in het kookboek ‘La grande cucina’ van Luigi Carnacina opgenomen.
Wist jij dat Carbonarasaus…
WIST JIJ DAT CARBONARASAUS volgens de Italianen het beste smaakt met Spaghetti? Dit unieke pastagerecht, zul je daarom ook kennen onder de naam SPAGHETTI ALLA CARBONARA.
Wist jij dat carobonarasaus met kookroom de Italianen letterlijk in het verkeerde keelgat schiet?
En dat spaghetti carbonara een van de meest geliefde pastagerechten ter wereld is? Het gerecht heeft zelfs een eigen dag! 6 april is namelijk officieel is uitgeroepen tot ‘Carbonara Day’
Wist jij dat pasta carbonara officieel gemaakt wordt met guanciale (wangspek), maar veel Italianen stiekem toch pancetta (buikspek) gebruiken?
Variaties van pasta alla carbonara
Het klassieke Pasta Carbonara recept bestaat uit guanciale-spek, eieren, geraspte pecorino kaas en versgemalen peper. Maar, we willen jullie natuurlijk ook een alternatief bieden, en sommigen willen – zonder veel discussie – gewoon slagroom in de Carbonara saus hebben!
Wil je liever een Vegetarische Pasta alla Carbonara eten, dan kun je de spekblokjes eenvoudig vervangen door champignons!
Je kunt ook voor een ‘finta carbonara’ ofwel ‘nep-carbonara’ kiezen; dit is niets minder dan Pasta alla Carbonara zonder ei! De eieren vervang je door een lichte roomkaas met wat Saffraan, en de pecorino kan eventueel worden vervangen door parmezaanse kaas.
Wil je je Spaghetti Carbonara een luxe touch geven, strooi er dan eens wat verse truffel over… in ons restaurant Belcapo hebben we dat een keer gedaan. Vervolgens werd er zo vaak naar gevraagd, dat deze variant met Truffel een vast plaatsje op ons menu heeft gekregen.
Slagroom in een Pasta Carbonara is wat ons betreft echt nergens voor nodig. Probeer het dus vooral een keer zonder.
Kun jij een Pasta Carbonara met slagroom écht niet weerstaan? Volg dan ons klassieke ‘Spaghetti Carbonara’ recept.
In een grote kom breek je de eieren, voeg je de geraspte Pecorino kaas toe, en ook de afgekoelde blokjes ‘guanciale’… en eventueel dus twee eetlepels room. Roer het geheel goed door elkaar en vergeet niet de saus goed met de spaghetti te mengen voordat je je gerecht serveert!
5 meest gemaakte fouten
We vertellen je over 5 MEEST GEMAAKTE FOUTEN, die je tijdens het bereiden van een geweldige Pasta Carbonara moet zien te voorkomen:
1. Voeg geen extra ingrediënten toe, als ui en knoflook! Pasta alla Carbonara is al zo ontzettend smaakvol, dat het absoluut geen extra’s nodig heeft.
2. Gebruik liever geen pancetta – voor ons beter bekend als bacon of speck – maar haal echte guanciale in huis! Bak deze, smaakvolle, van zichzelf al vette guanciale, altijd zonder toevoeging van enige olie of boter.
3. Voeg de eieren niet in hun geheel toe! Je wilt namelijk een romige saus, geen portie ‘scrambled eggs met bacon’. Scheid de dooiers van het eiwit en gebruik één dooier per persoon plus één heel ei per drie dooiers. Hierdoor krijg je een geweldig romige Carbonara saus. Gebruik natuurlijk verse, maar bij voorkeur biologische eieren!
4. Bij andere pasta’s laat je de pasta meestal samen met de saus, nog even meegaren in de koekenpan, maar absoluut niet bij Carbonara! Voeg de uitgelekte pasta toe aan de al voorbereide saus in een grote kom. De saus gaart vanzelf, door de hitte die de pasta afgeeft. Meng de pasta goed door de saus, strooi wat zwarte peper erover, en zet zo jouw perfecte Carbonara op tafel!
5. Slagroom. Italianen vinden slag- of kookroom veel te zwaar bij dit rijke pastagerecht, en daar kunnen wij hen geen ongelijk in geven. Wil je jouw eigen klassieke Pasta alla Carbonara maken, dan zijn eieren, geraspte pecorino en een heel klein beetje kookwater genoeg om een heerlijk smeuïge saus te krijgen.
Ons advies voor jou
Zitten er Nederlandse gasten aan jouw eettafel? Dan kun je met een gerust hart Carbonara saus met (liever niet meer dan 2 eetlepels) room opdienen. Ga je echter koken voor een Italiaans gezelschap, of voor een kenner van de Italiaanse keuken, dan is het klassieke Carbonara recept eerder van toepassing.
Als guanciale (wangspek) moeilijk te vinden is, wees dan niet bang om over te stappen op pancetta (buikspek). Deze smakelijk saus bestaande uit eieren, pecorino, en guanciale, verdient slechts nog een handje versgemalen zwarte peper, voordat je dit pastagerecht op tafel zet. What a Pasta’s advies voor Pasta Carbonara is kort maar krachtig: ‘Less is more’!