PASTA KOKEN doe je waarschijnlijk al regelmatig, een bord pasta is nu eenmaal lekker, en sneller te bereiden dan een Nederlands aardappelgerecht. Een lekkere pasta koken, dat kan iedereen!
Maar is jouw pasta net zo lekker als in Italië ? Heeft jouw pasta wel de ‘juiste bite’? Lukt het jou om een perfecte pasta ‘al dente’ te serveren?
Wil jij graag pasta koken volgens de bekende geheimen van onze Italiaanse Mamma’s? Dan kun je vast nog wat hulp gebruiken! Lees onze TIPS EN TRUCS voor de beste pasta bereiding:
Wat heb je nodig?
Het eerste waar je aan zou moeten denken, zijn de juiste pannen. Je hebt een grote hoge pan nodig voor de pasta, een wok of andere ruime (braad)pan voor de saus, en vergeet geen vergiet voor straks. Je voegt na het koken en afgieten, de pasta toe aan de sauspan en mengt het geheel samen nog even kort. Hou wel wat kookwater apart om je saus, indien nodig, nog smeuïger te maken.
Je hebt voldoende water voor in de hoge pan nodig, en wat grof zout.
Gebruik het liefst 100% Italiaanse pasta van durum tarwegriesmeel. Meel dat afkomstig is uit Zuid-Italië is dankzij het zonnige klimaat van nature vrij van mycotoxines. Als je pasta gemaakt is in mallen van brons ‘trafilati al bronzo’, heb je het neusje van de zalm! Een perfecte pasta ‘al dente’ begint dus al bij de kwaliteit pasta die je kiest. Je merkt dit niet alleen aan de smaak, maar ook aan de kookvastheid van je pasta en aan de geweldige bite.
HOE KUN JE HET BESTE DE PASTA KOKEN? Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en voeg naar smaak, het grove zeezout toe. Voeg vervolgens de pasta toe aan het kokende water en houdt de kooktijd – vermeld op de verpakking van de pasta – aan. Proef tegen het einde van de kooktijd of de pasta al beetgaar is.
Hoeveel gram pasta per persoon?
Je wilt graag weten HOEVEEL PASTA PER PERSOON je moet gebruiken? Je hebt zojuist kunnen lezen dat je gemiddeld 80 gram per persoon rekent voor ‘gewone’ pasta, maar deze regel geldt niet voor ‘pasta fresca’, bij deze pasta rekenen we meer per persoon. Voor een juiste portie rekenen we tussen de 100 en 120 gram p.p.
Maar dan hebben we natuurlijk ook nog de gevulde pasta, als Tortellini of Ravioli: p.p. kun je 150 gram aanhouden. En last but not least, de Gnocchi, een goede hoeveelheid voor een bord Gnocchi is 130 gram p.p. Onthoud dus, dat de exacte hoeveelheid pasta die je nodig hebt, afhangt van het type pasta dat je gaat bereiden.
N.B. Het gewicht heeft betrekking op ongekookte pasta. wanneer we de pasta koken wordt dit dus meer.
Het toevoegen van grof zeezout in het koude water, vertraagt de kooktemperatuur (100 ° C), en het zout kan de pasta soms ook een wat ijzerachtige nasmaak geven. Gooi het zout daarom liever pas in de pan als het water kookt, want de belletjes brengen het water zo in beweging, dat het grove zout niet lang blijft liggen.
Perfect op smaak
Met HOEVEEL ZOUT ga je de PASTA KOKEN?
Als er iets is dat je meteen proeft, is of je bij het pasta koken de juiste hoeveelheid zout hebt gebruikt. Voor Italianen is dit een kunst die ze met de paplepel krijgen ingegoten…
Bij te weinig zout komt de smaak van de pasta niet goed tot zijn recht… heb je ooit brood zonder zout geproefd? Nouja, zoiets… nog steeds prima, maar het wauw-effect wordt natuurlijk een stuk minder.
Wij gaan uit van ongeveer 10 gram per liter kokend water, dat is iets minder dan een afgestreken eetlepel. Maar onze tip: proef altijd even voordat je de pasta toevoegt… het water moet ongeveer even zout zijn als een kop bouillon.
Voldoende ruimte
In HOEVEEL WATER moet je nu eigenlijk PASTA KOKEN? 1 Liter is voldoende voor 100 gram pasta, maar vul de pan zeker niet tot aan de rand met water, maar maximaal tot ⅔. We willen immers niet dat het water – tijdens het koken van de pasta – overloopt.
Kies daarom de juiste, liefst wat hoge pan (Voor spaghetti altijd een zo hoog mogelijke), op basis van de hoeveelheid pasta en water die je gaat gebruiken. De pasta pan dek je af met deksel, om het water eerder te laten koken, maar zodra je de pasta erin gooit, gebruik je geen deksel meer.
Wist je dat je het kookwater van de pasta niet klakkeloos in de gootsteen moet afgieten? Dit water is erg smaakvol, en goud waard om een pasta saus mee aan te lengen. Wat je nog over hebt gebruik je om de borden vast wat schoon te maken of – wanneer het afgekoeld is – voor de planten!
Italiaanse liefde in de keuken
HOE KOOK JE de PASTA nou op de juiste manier?
Natuurlijk voeg je de pasta pas toe als het water met grote bubbels kookt en je de juiste hoeveelheid zout hebt toegevoegd. Maar minstens net zo belangrijk is dat je tijdens het pasta koken bij je pan blijft. Een echt goede pasta heeft namelijk de nodige liefde en aandacht nodig.
De pasta blijft steeds aan de kook, met de vlam goed onder de pan. Je kunt niet weglopen en 10 minuten later terugkomen! Nee, want de pasta moet vaak doorgeroerd worden tijdens het koken, als je geen plakkerige homp pasta op je bord wenst! Voor beetgare pasta ‘al dente’ check je de kooktijd op de verpakking, maar je proeft tussendoor een paar keer, want een stuk gekookte pasta is niet echt smaakvol.
Bij een groot formaat pasta, reken je 2 minuten minder kooktijd dan op de verpakking staat, dit type pasta kookt namelijk eerder stuk. Je zet het vuur dus eerder uit en je dekt de pan af met het deksel. Na een paar minuten rust is de pasta ‘al dente’, en dan giet je hem af.
Hoe lang mag pasta koken?
Er is een rede dat ze in Italië geen pasta eten die te lang heeft gekookt. Die is namelijk een stuk minder goed verteerbaar en ligt zwaar op de maag. Maar HOE LANG precies MAG JE PASTA KOKEN? Hoe zorg je ervoor dat de pasta niet te gaar wordt?
Heel eenvoudig, om het kookproces te stoppen, zet je na de kooktijd allereerst het vuur uit, vervolgens giet je een flinke pollepel koud water in de pasta pan. Als je het kookproces onderbreekt, voorkom je namelijk dat de pasta overgaar wordt.
Giet de pasta af, maar niet direct in de gootsteen, want je wilt wat kookvocht bewaren om in de saus doen. Zo hebben we minder olijfolie nodig om de pasta smeuïg te houden, en laat dat nu weer goed zijn voor de lijn! We hebben nog een geweldige tip voor je, waarmee je op jouw gasrekening kunt besparen!
Zet de pasta 2 minuten op hoog vuur, vervolgens zet je het vuur uit, en dek je de pan af. Laat de pasta 10 tot 15 minuten rusten. Proef de pasta na 10 minuten en schat in of hij ‘al dente’ is, het kan zijn dat de pasta nog enkele minuten nodig heeft. Giet de pasta af en je hebt de beste pasta ‘al dente’ ooit.
Buon Appetito!