Waarschijnlijk hebben jullie alle pasta soorten uit deze blog al minstens één keer gegeten! Heerlijk toch, dat er zo enorm veel keuze in is? Pasta is altijd uit dezelfde ingrediënten gemaakt, alleen wordt er aan de zachtere, verse pasta, eieren toegevoegd.
En is er natuurlijk een enorm verschil in kwaliteit, afhankelijk van welke meelsoort er wordt gebruikt en met welke materialen de pasta wordt bewerkt. Die hebben namelijk een grote invloed op de smaak, de structuur, de kookvastheid en de verteerbaarheid. Maar ook als het om de vorm van pasta gaat, zijn Italianen behoorlijk veeleisend. De vorm die je kiest, zorgt er namelijk voor dat de smaken van je saus op de allerbeste manier tot hun recht komen! Zonde van je kookkunsten om hierin de verkeerde keuze te maken.
Het liefst zien Italianen elke dag een andere vorm pasta op hun bord, in combinatie met de perfecte saus.
Bij een Carbonara denk je natuurlijk meteen aan Spaghetti, terwijl Penne – gladde of geribbelde – het lekkerst zijn met een eenvoudige tomatensaus. Tortellini of kleine pasta soorten eet je vooral ‘in brodo’, wat letterlijk betekent ‘in bouillon’, maar ook een rijkelijk gevulde Minestrone valt hieronder.
Welke pasta soorten kennen we?
In de supermarkten kopen we vooral de pasta soorten die worden gemaakt van harde tarwe, zoals Spaghetti, Penne, Paccheri, Fusilli, Bucatini, Ruote, en Conchiglie. De verse pasta soorten- zoals Pappardelle, Ravioli en Tagliatelle – liggen in de koeling, want die zijn beperkt houdbaar. In Nederland is de verse pasta erg populair, in Italië wordt deze verse pasta vaak op zondagen gegeten, en thuis zelfgemaakt, of bij de echte ‘Pasta Fresca’ speciaalzaak gekocht.
In Nederland denken we soms dat de smaak van de pasta toch hetzelfde is… dus wat maakt de vorm dan uit? Maar niets is minder waar.
de keuze maakt het verschil
De vorm en structuur van je pasta zijn belangrijk voor de smaak van je uiteindelijke gerecht, omdat sommige pasta soorten de saus beter vast houden dan andere. Dus het ligt er maar net aan welke saus je gaat bereiden. Bij een ruwe structuur bijvoorbeeld, houdt de pasta bepaalde dikkere sauzen beter vast. Bij gladde Penne bijvoorbeeld zijn lichte sauzen weer meer geschikt, denk aan vis en groentesauzen, terwijl de tubevormige, geribbelde Paccheri uitermate lekker zijn bij rijke vleessauzen. Trofie, een verse, wat kronkelige pastavorm hoort weer echt bij Pesto.
Wil je weten welke past je het beste kiest, zul je dus eerst moeten weten welke met welke heerlijke sauzen je de pasta gaat combineren. Bij What a Pasta kun je voor gerechten met verschillende vormen pasta kiezen, met de best bijpassende sauzen, maar eerst zullen we je wat meer vertellen over de meest bekende pasta soorten:
Lasagne
LASAGNE wordt bereid in een ovenschaal, en deze laagjes pastabladen zijn zo’n beetje bedolven onder een rijke vleessaus, hier en daar wat bechamelsaus, mozzarella, en soms groenten. Deze klassieker doet het altijd goed om aan de grote familietafel te serveren, omdat je het makkelijk van te voren kunt bereiden en even in de oven opwarmen.
Een perfect bereide Lasagne heeft een krokant, goudbruin korstje, onder andere door de geraspte Parmezaanse kaas die rijkelijk op de bovenste laag gestrooid wordt. Onze Lasagne wordt bereid volgens het originele recept uit Emilia-Romagna, wat in Italie al generaties lang een populaire klassieker is. Wist je dat dit unieke recept al in de 13e eeuw werd geboren?! Nu al te proeven in ons restaurant Belcapo, en hopelijk kun je er binnenkort ook thuis van genieten met What a Pasta.
Spaghetti
SPAGHETTI. Dit is zonder twijfel een van de bekendste – en meest romantische – pasta soorten ter wereld, denk maar eens aan de Disney film ‘Lady en de Vagebond.’ Maar ook in Alberto’s Sordi’s klassieke ‘Un Italiano a Roma’, werd de scene met een bord Spaghetti onvergetelijk voor de Italianen.
‘Spaghetti A.O.P. met aglio, olio e peperoncino’, Spaghetti Bolognese, of ‘alla Carbonara’ met guanciale, eieren en geraspte pecorino; Spaghetti is er in alle smaken! Bij What a Pasta bestel je de lekkerste verse Spaghettoni, letterlijk ‘grote Spaghetti’, in combinatie met perfect bijpassende sauzen naar keuze. Voor een smakelijk en romantisch diner thuis in Italiaanse sferen.
Tagliatelle
TAGLIATELLE hebben een lange en platte vorm, als een smal lint. De breedte van dit lint is ongeveer 5mm, iets smaller dan de Pappardelle dus. Tagliatelle kennen we vooral als verse pasta, maar bestaat ook in de droge variant. Voor een feestelijke gelegenheid is een mooi geserveerd bord Tagliatelle, met een rijke saus, altijd een succes. En je kunt er alle kanten mee op. Ze zijn overheerlijk in combinatie met een saus van wildragout, maar ook met bijvoorbeeld een roomsaus op basis van zalm.
Tagliatelle zijn vrij makkelijk om thuis vers te bereiden, maar je zult er wel wat tijd voor moeten uittrekken. Zit je in tijdnood, kies dan een Spaghettoni of Pappardelle van What a Pasta en serveer direct met de lekkerste bijpassende saus van onze Chefs. Deze saus is gemaakt uit 100% verse, en meest smaakvolle ingrediënten. Vind jij dat we Tagliatelle ook in ons assortiment moeten opnemen? Laat het ons weten!
Pappardelle
PAPPARDELLE is een lange, verse pastasoort, van enorm brede linten pasta. Pappardelle komt uit de regio Toscane, en het deeg wordt bereid met alleen eieren en bloem. Je kunt proberen het deeg thuis te bereiden, maar weet dat het uitrollen heel nauwkeurig moet gebeuren! De dikte moet overal 1, of op zijn dikst, 2 mm zijn, en ook het gelijk snijden is een ware kunst.
Pappardelle zijn heerlijk voor het bereiden van herfstgerechten, denk aan een machtige everzwijnragout over de Pappardelle, dat is echt genieten! Ze smaken geweldig in combinatie met paddenstoelen als funghi porcini (eekhoorntjesbrood), maar bereid je ze met truffel erbij, dan komen ze het allerbeste tot hun recht. Probeer What a Pasta’s Pappardelle met Truffel & Porcini pastasaus, en je zweert trouw aan dit gerecht!
Linguine
LINGUINE is een lange, maar smallere pasta variant, een soort platte Spaghetti. Deze pasta doet het goed bij romige kaassauzen, maar in de regio Campania worden ze meestal gegeten met gebakken tomaten. In Genua is Linguine met pesto het beroemdste streekgerecht. Ook bij Linguine draait het vooral om eenvoudige sauzen, maar altijd gemaakt van de beste, en meest verse producten.
Omdat Linguine veel zetmeel afgeeft tijdens het koken, zorgt het toevoegen van een paar lepels kookwater aan de pastasaus ervoor, dat het een zachte en pasta-omhullende consistentie wordt. Op deze manier komt je saus nog beter tot zijn recht en wordt je gerecht nog verfijnder! Je kunt dit klassieke Italiaanse trucje met kookwater natuurlijk ook bij andere pasta soorten toepassen.
Fettuccine
FETTUCCINE zijn weer een ander soort lange, verse pasta, en komen veel voor in de Toscaanse en Romeinse keuken. Ze lijken verdacht veel op de Tagliatelle uit Bologna, alleen zijn Fettucine iets breder. Deze pasta is ‘a match made in heaven’ met Bolognesesaus, of met andere rijke, wat gecompliceerdere sauzen. Wist je dat er twee beroemde versies van Fettucine zijn?
Fettuccine alla Papalina wordt bereid met uien, ham, room en parmezaanse kaas, terwijl Fettuccine all’Alfredo, simpelweg met boter, wat kookvocht, geraspte parmezaanse kaas, peper, en geraspte nootmuskaat ‘versierd’ wordt. Een eenvoudige pasta ‘in bianco’, deze ‘Fettuccine all’Alfredo,’ maar ontzettend populair, vooral in de Italiaanse restaurants in de V.S.
Fusilli
FUSILLI kennen we allemaal wel als de ‘spiraalvormige pasta’, deze gedraaide vorm vindt zijn oorsprong in de vroegere huisgemaakte pasta; onze Italiaanse nonna’s wikkelden de verse pastaslierten om een stuk touw, en lieten ze zo drogen. Toch is deze manier nog steeds van toepassing in Zuid-Italië. Wist je dat Fusilli dankzij hun spiraalvorm de pastasaus en andere smaakmakers perfect vasthouden?
Fusilli komt oorspronkelijk uit Campanië, maar vooral het stadje Gragnano is beroemd om zijn Fusilli. Het is een geniale uitvinding, dankzij de gedraaide groeven, die bijzonder geschikt zijn om de saus in vast te houden.
Fusilli is één van Italië ‘s dagelijkse favorieten, en maken de simpelste Tomatensaus, Bolognesesaus, Pesto, of Ricotta-met-spinazie-saus tot een topgerecht.
In Nederland wordt deze pasta ook wel ‘wokkelpasta’ genoemd, doordat het dezelfde vorm heeft als de bekende chips.
Penne
PENNE, glad of met groeven, zijn net zo alledaags en minstens net zo populair als Fusilli. Gladde Penne worden veel in Zuid-Italië gegeten, en passen perfect bij een eenvoudige tomatensaus met verse basilicum. De Penne rigate, met groeven, geven een harmonieuze smaak aan zware sauzen, bereid met tomaten- of roomsaus, en eventueel gehakt of salsiccia (saucijsjes).
De saus verzamelt zich in de reeks groeven van deze Penne rigate. Een heerlijk en bekend gerecht is Penne all’Arrabbiata, een pittig pastagerecht, gemaakt van tomatensaus met knoflook en ‘peperoncino’, gedroogde rode chili pepers, gebakken in olijfolie. De saus komt eigenlijk uit de regio Lazio, maar staat overal in Italië zo nu en dan op tafel. Ben jij een fan van pittig?
Paccheri
PACCHERI zijn breed en daarom zijn ze op hun best als je hen vult met volle sauzen en vis- of vleesragù, maar ook met een vulling van cherrytomaatjes, olijven en ricotta zijn ze goud waard. Een Pacchero heeft een grote cilindrische vorm, en wordt bereid in de oven; het is een typisch Napolitaans gerecht, waaruit andere zeer goede versies, als Cannelloni en Rigatoni zijn voortgekomen.
Deze pasta is enorm vullend, en werd daarom van origine door de armen gegeten. Tegenwoordig wordt deze pasta vaak één voor één rechtop gezet in een ronde ovenschaal, zodat er een taartvorm ontstaat, de pasta wordt overgoten met bijvoorbeeld Bolognesesaus en vult zich zo vanzelf, vergeet de bechamelsaus niet, net zoals bij een Lasagne recept. Besprenkel de ‘Paccheri-taart’ rijkelijk met Parmezaan, en voilà, hij kan de oven in!
Rigatoni
RIGATONI is de volgende pastasoort met groeven, en heeft veel gemeen met de Tortiglioni, al zijn de laatsten wat gebogen, vergeleken met de lineaire Rigatoni. Rigatoni zijn een centimeter breed, en ongeveer 4,5 centimeter lang. Ook voor deze pasta geldt, dat de combinatie met rijke sauzen, als vlees- of groenteragout, het tot een topgerecht maakt.
De groeven zijn er om de overvloedige saus op te vangen, en vast te houden; ook de dikkere ‘witte’ sauzen, als Quattro formaggi saus smaakt geweldig met Rigatoni. Rigatoni, maar ook Tortiglioni, zijn typerende pasta’s uit de regio’s in Midden-Italië, als Umbrië en Marche, maar staan overal in Italië op het menu. Wanneer probeer jij What a Pasta’s beroemde Rigatoni eens?
Orecchiette
ORECCHIETTE hebben een nobele, middeleeuwse oorsprong. Deze pasta werd in Puglia geïntroduceerd door de Anjou-dynastie, al in de dertiende eeuw. Typisch voor de Basilicata regio, wordt deze pasta met raapstelen gegeten, maar soms ook met broccoli, of met een saus op basis van tomaten, gamba’s & Burrata. Dit laatste recept is al jaren een favoriet op de kaart van ons restaurant Belcapo, heb jij ze al geproefd?
In Apulië zijn Orecchiette echt favoriet, ze staan dan ook symbool voor hun streekkeuken. Deze Orecchiette danken hun naam aan de vorm: ‘oortjes’ is dan ook de Nederlandse vertaling. Maar wist je dat de Orecchiette in Puglia ook ‘Fiaffioli’, of ‘Facilletti’ genoemd worden?
Het bekendste recept in Puglia mag dan wel ‘Orecchiette met raapstelen’ zijn, maar eigenlijk kun je er eindeloos mee varieren. Wat dacht je van deze overheerlijke pasta met Gorgonzola en Radicchio? Of met Vongole en Curry? Te exotisch? Dan wordt Orecchiette met Gamba’s en Burrata misschien wel jouw favoriet.
Ravioli
RAVIOLI, dat zijn die bewerkelijke, maar o, zo geliefde pastakussentjes die gevuld worden met vlees, quattro formaggi, ricotta, vis of groenten.
Ravioli bestaat uit twee laagjes pasta; op de onderste laag wordt de vulling gelegd, daar bovenop komt de bovenste laag pasta en worden er kussentjes van gesneden.
Ravioli worden in allerlei vormen gemaakt. Vierkant, rond, driehoekig of zelfs in de vorm van een hart. Je hebt ze in groot en klein. En ook met de vulling kun je alle kanten op, maar daarover in een volgende blog meer! Ravioli is een van de meest populaire gevulde pastagerechten uit de Italiaanse gastronomie.
Het is een prachtig gerecht voor een speciale lunch of diner en wordt vaak op zon- en feestdagen geserveerd door de echte Italiaanse mamma’s. Hoe ze ook gevuld zijn, ze zijn altijd favoriet, ook bij ons What a Pasta team!
Cannelloni
CANNELLONI, grote, holle staven, gemaakt van durumtarwe, die gevuld worden met een mix van vlees, saucijsjes, en overgoten met zelfbereide bechamelsaus en tomaat. Hoe goed voelt het om een nog dampende ovenschotel op tafel te zetten, met een knisperend gouden korstje?
Zelfs de vegetarische versie is letterlijk om je vingers bij af te likken, met plakjes aubergine of met spinazie, in combinatie met romige bechamel en parmezaan. Of met een vulling van ricotta, pompoen en guanciale… laat je culinaire creativiteit lekker de vrije loop! Een geweldig gerecht, dat echt niet al te moeilijk thuis te bereiden is en waar je altijd een goede indruk mee maakt! Een heel fraai voorgerecht voor op een feestelijk menu!
Tortellini
TORTELLINI is een verse pastasoort die vaak gevuld wordt met gehakt, of ricotta en spinazie. Deze wordt met de vingers in de vorm van ringetjes gedrukt. Tortellini is een bekend gerecht uit Emilia Romagna, maar vooral uit Bologna.
Modena beschouwt zichzelf echter, als dè uitvinder bij uitstek. De strijd om deze eer tussen Bologna en Modena, blijft een verhaal met open einde. Maar gelukkig wordt er inmiddels wereldwijd van deze heerlijke pasta genoten!
‘Tortello’ betekent eigenlijk een taartje, en dat maakt een Tortellino een (hartig) mini-taartje. Ze worden dan ook met veel Italiaanse liefde gevuld als een verfijnd gebakje, met de lekkerste ingrediënten!