Een goede pasta komt pas echt tot zijn recht met de perfecte pastasaus! Bij ‘What a Pasta’ kennen wij dan ook de recepten van de originele ‘sughi’ die, generatie op generatie, van moeder op dochter, doorgegeven zijn. De liefde om vers voedsel te bereiden staat in de Italiaanse keuken al eeuwenlang voorop, en daarom smaken de pastasauzen ook zo geweldig!
Denk bijvoorbeeld aan, een op het oog simpele, bolognesesaus, die echter uren op het vuur moet staan, om alle verse smaakmakers tot zijn recht te laten komen. Italiaanse koks, maar ook de nonna’s thuis, werken graag met seizoensgebonden producten, de versheid van de ingrediënten komt namelijk altijd op de eerste plaats voor hen.
Waarom alles zo lekker smaakt in Italië? De groenten rijpen op natuurlijke wijze onder de zon in een uniek klimaat tussen zee en bergen en hebben daardoor een rijke smaak. Nergens zijn de tomaten zo lekker, het belangrijkste ingrediënt in veel pastasauzen. Italianen hebben een echte voorliefde voor ambachtelijke ingredienten, zelfs de olijfolie die in de sauzen gebruikt wordt, moet van zeer goede huize zijn.
De gerechten zijn natuurlijk, en eigenlijk best eenvoudig, maar smaken keer op keer ongelofelijk lekker. Toch is het niet altijd mogelijk om de echt Italiaanse smaak te kopiëren wanneer je de beste ingrediënten niet exact kent. ‘What a Pasta’ heeft daarom besloten deze smaakbeleving met liefde voor jou te bereiden!
Ben je al nieuwsgierig en wil je graag meer weten over ‘What a Pasta’ ? Bezoek dan onze pagina en beleef onze liefde voor de Italiaanse keuken. In de tussentijd zullen wij je – ter inspiratie – vast over de tien meest klassieke en heerlijke pastasauzen vertellen: je zult versteld staan over de eenvoud van deze gerechten, die het altijd weer goed doen op een geweldig familiediner.
What is Pasta eigenlijk? Een stukje geschiedenis…
Onze welbekende Marco Polo – Italiaans ontdekkingsreiziger – nam na een bezoek aan China, in de 13de eeuw, een recept mee. Dit recept omschreef het maken van deeg, voor Aziatische noedels. Maar een Italiaan zou geen Italiaan zijn als het zijn eigen versie hiervan niet zou maken!
Pastadeeg werd geboren, door tarwemeel met water, en soms met eieren, te mengen.
Pasta wordt gemaakt uit harde tarwe, en Italië kent inmiddels honderden soorten! Het is belangrijk om te weten dat deze altijd al dente gegeten wordt, ofwel beetgaar. De pasta moet zijn ‘bite’ behouden om licht verteerbaar te kunnen zijn en om daarna nog even kort mee te kunnen koken in de pastasaus. Op deze manier hecht de pastasaus goed aan de pasta, terwijl deze niet te zacht wordt.
In Italië wordt er onderscheid gemaakt tussen pasta secca (gedroogde pasta, kan soms met ei bereid zijn), en de zachtere pasta fresca (vers bereide pasta).
Pasta bestaat in de meest ondenkbare soorten en maten; ruw, glad, kort, lang, in de vorm van platte of ronde dunne stroken, schelpjes, wieltjes, oortjes (orecchiette), of gevulde kussentjes (ravioli) en de ronde gevulde tortellini.
Zoals je waarschijnlijk wel weet, houden Italianen van wat drama – ook in de keuken! – en voor Italianen is de vorm van de pasta dus bijna ‘van levensbelang!’ De juiste pasta is enorm belangrijk om de smaak van een bepaalde saus goed tot zijn recht te laten komen! De pasta wordt altijd eerst vermengd met de saus, het liefst direct in de (lekker ruime) sauspan, zodat er eventueel nog wat pasta kookvocht of Parmezaanse kaas kan worden toegevoegd.
Op deze manier verkrijgt de Italiaanse chef-kok de exacte structuur voor de pastasaus. Daarna is het ‘Moment Supreme’ aangebroken en wordt de pasta keurig op de borden geschikt, de rode sauzen vaak met een blaadje basilicum er bovenop. ‘What a Pasta’ laat jou thuis deze pure Italiaanse vakantie-smaken proeven.
Hieronder vind je de 10 lekkerste pastasauzen uit de Italiaanse keuken. Voor het gemak kun je vanuit onderstaande inhoudsopgave snel naar jouw lievelings-pastasaus navigeren:
Bolognesesaus
Pasta al Ragù Bolognese is de meest bekende Italiaanse klassieker in Nederland. In Nederland wordt Bolognese saus op allerlei verschillende manieren klaargemaakt. Vaak worden er heel wat groenten aan toegevoegd, met als gevolg dat het niet meer op het originele recept lijkt. Een serieuze Bolognesesaus, wordt in Italië altijd volgens het traditionele recept bereid, met hier en daar een bescheiden regionale twist.
De basis van deze saus bestaat uit een paar ingrediënten. Het belangrijkste is allereerst een perfecte ‘Soffritto’ te maken, met wortel, ui en eventueel bleekselderij en knoflook. Vervolgens voegt een echt Italiaanse chef hier een ruime hoeveelheid van runder- of kalfsgehakt en/of varkensgehakt aan toe.
Ter vervanging van gehakt zou je eventueel ‘Pancetta’ kunnen toevoegen. Je bakt het vlees wat goudbruin en dan is het tijd om tomaten(puree), wat rode wijn, bouillon, en een mix van verse kruiden – als verse rozemarijn, tijm en laurierblad – aan de saus toe te voegen. Wist je dat deze Bolognesesaus vaak al vroeg op de zondagochtend wordt klaargemaakt?
‘La famiglia’ zal tijdens deze omvangrijke lunch tevreden ‘la Pasta al Ragù Bolognese’ verorberen, om vervolgens nog eens een hoofdgerecht geserveerd te krijgen. Wij weten echter, dat je op zondag niet altijd zin hebt om urenlang in de keuken te staan, zoals een echte Italiaanse mamma, of papà (want die kennen de kookkunsten zelfs soms nog beter)…
Goed nieuws, want gelukkig kun je bij ‘What a Pasta’ deze ambachtelijke saus, met uitsluitend natuurlijke ingrediënten, gewoon voor bij jou thuis bestellen!
Pastasaus Carbonara
Pasta Carbonara, wie kent het niet? Deze rijke saus kom je vaak tegen in de Romeinse keuken, en dan vooral in combinatie met spaghetti; de naam luidt dan ook ‘Spaghetti alla Carbonara’, maar er zijn nog drie wereldberoemde Romeinse pastasauzen; Cacio e Pepe, Pasta Alla Gricia, Pasta All’Amatriciana en Pasta Carbonara.
Voor de authentieke Carbonarasaus gebruik je ‘Guanciale’, wat niets minder is dan het delicate wangspek van het varken. Als het wangspek niet voorhanden is, wil men het nogal eens vervangen door baconreepjes, ofwel ‘Pancetta’. Let op, want er komt aan dit recept absoluut geen room te pas! Dat is echt niet nodig om de saus te binden, en de saus is van zichzelf al rijk genoeg.
Je gebruikt gewoon de oudste truc uit de Italiaanse keuken, om pastasaus de juiste structuur te geven, dat is namelijk het toevoegen van een beetje pasta-water. Dankzij de eieren, Pecorino Romano en het smaakvolle wangspek vet, wordt deze saus altijd heerlijk romig en je zult merken dat dit pastagerecht enorm vullend is.
Pastasaus Arrabbiata
Ben je juist in voor pittig eten, dan zal de Romeinse Pasta Arrabbiata jou niet teleurstellen! In Italië wordt deze Arrabbiata-saus meestal gemaakt van olijfolie, knoflook, tomaten en gedroogde rode chilipepers. Een leuk detail…Wist je dat ‘Arrabiata’ boos betekent? Dat verwijst naar die pittige chilipepers!
De beste combinatie met Arrabbiata saus zijn de enorm gewaardeerde ‘Penne,’ pasta die dagelijks gegeten wordt in Italië. Een lekker snel pastagerecht, en ook hier geldt dat je met slechts een paar simpele ingrediënten een indrukwekkende maaltijd kunt bereiden. Maak de Arrabiata saus zo pittig als je zelf wilt, maar kook je voor een grote groep, maak het dan niet te dol! Niet iedereen waardeert een (te) pikante maaltijd met rode peper.
Tomatensaus met basilicum
Pasta met tomatensaus en basilicum is de meest simpele, en meest dagelijkse pastasaus voor de Italianen, maar wel altijd gemaakt van de beste kwaliteit tomaten die je maar vinden kunt. Whatapasta’s all-time favoriet is de San Marzano tomaat, die van nature een lekker sappig-zoete smaak hebben. Zorg voor verse basilicum en pluk de blaadjes op het moment van gebruik!
Natuurlijk wordt deze pastasaus het lekkerst met verse tomaten, die doorgaans worden geschild voordat ze in de pan worden gedaan. Maar als je die niet bij de hand hebt, geen paniek, ook de Italianen gebruiken vaak pomodori uit blik.
Let wel altijd op het type tomaat en natuurlijk op de kwaliteit, want daar zit veel verschil int! Gebruik bij voorkeur hele tomaten, die tijdens het bereiden een saus zullen vormen.
Pestosaus (Pesto alla Genovese)
Pasta met Pesto alla Genovese is een prachtig groen, en smaakvol gerecht, oorspronkelijk uit Genua. Gebruik natuurlijk ook voor deze pesto alleen ingrediënten van de allerbeste kwaliteit. Denk aan verse Basilicum, Parmigiano Reggiano (de enige echte!), Pecorino, de allerbeste Extra Vergine Olijfolie, Knoflook en overheerlijke Pijnboompitten.
Zoals je ziet, gaat het om slechts een paar ingrediënten, daarom willen we benadrukken dat niet alleen de kwaliteit, maar zeker ook de versheid van elk afzonderlijk product zo belangrijk is voor een verbluffend eindresultaat.
Je kunt met Pesto eindeloos varieren; probeer eens te experimenten met andere noten, of met rode Basilicum, Rucola of jonge spinazieblaadjes. Je kunt – na wat oefenen – je eigen versie op deze klassieke pastasaus ontwikkelen. Wij zelf zijn fan van de originele versie met Basilicum en pijnpoompitjes. We hopen deze heerlijke pasta uit ons restaurant Belcapo binnenkort ook aan het assortiment van WhataPasta toe te kunnen voegen en jullie in heel Nederland laten genieten van dit Italiaanse gerecht.
Pastasaus truffel en porcini
In ieder gerespecteerd Italiaans kookboek, zul je een recept voor Pasta met Truffel en Porcini vinden. In de herfst staat dit gerecht vaak op de Italiaanse eettafel. Waarschijnlijk ben je bekend met ‘Porcini,’ maar voor degenen die dat niet zijn; ‘Porcini’ zijn paddenstoelen, en om precies te zijn Eekhoorntjesbrood.
Deze specifieke paddenstoel behoort tot de familie Boletaceae, je vindt hem makkelijk in de Italiaanse bossen en zijn uitgesproken smaak is in combinatie met Truffel een echte delicatesse. Geen vers Eekhoorntjesbrood te vinden? Gebruik dan gedroogd Eekhoorntjesbrood!
Je mag natuurlijk ook een mix, of andere soorten paddenstoelen gebruiken om je zelfgemaakte pasta’s goed op smaak te krijgen, maar onze Truffel Porcini pastasaus is nu overal in Nederland te krijgen, bestel hem HIER en geniet…
Pastasaus alla Norma
Pasta alla Norma is een klassieke Siciliaanse pasta, waarbij verse aubergine de grote ster is. Het is een typisch gerecht uit Catania, en wordt gemaakt met een paar typerende ingrediënten: tomaten, aubergine, ricotta en basilicum, géén Parmezaan erop strooien, maar wel harde, geraspte ricotta als topping.
Pasta Alla Norma dankt zijn naam aan de Italiaanse opera ‘Norma’ van Vincenzo Bellini. Nino Martoglio, Italiaanse schrijver en uitgever uit Catania, zou bij het proeven van deze pasta vrolijk hebben uitgeroepen: “Chista è ‘na vera Norma!” wat min of meer betekent ”Dit is nu een échte Norma!”.
Dit traditionele Siciliaanse pastagerecht is favoriet bij vele vegetariërs, omdat het zo een smaakvolle maaltijd, zonder maar enige toevoeging van vlees is. Pasta alla Norma heeft ook een korte bereidingstijd nodig, je zult alleen wel de aubergine moeten snijden en met wat zout even uit laten lekken, voor het beste resultaat.
Cacio e Pepe (kaas & peper pastasaus)
Cacio e Pepe is een echt Romeinse pasta en smaakt heerlijk als je dol bent op pittige schapenkaas. Geraspte Pecorino Romano gaat erg goed samen met een flinke portie zwarte, versgemalen peper. Wanneer je de peperkorrels voor het malen eerst verhit, komen er nog meer aroma’s vrij!
De zwarte, liefst grof gemalen peper wordt samen met de kaas en – jawel daar is het ‘beste Italiaanse keukengeheim ooit’ weer – een beetje pasta-water omgetoverd tot een romige kaas pastasaus. Cacio e pepe is een vrij modern Romeins recept, de naam betekent niets meer dan “kaas en peper” in het Nederlands.
Opnieuw zien we hier een verfijnde selectie van slechts drie ingrediënten: zwarte peper, Pecorino Romano en pasta. Fijn dat deze ingrediënten allemaal een vrij lange houdbaarheidsdatum hebben. Cacio e Pepe is daardoor echt een praktisch gerecht en kan heel snel klaargemaakt worden; dit maakt het een populair gerecht bij Italianen die na een gezellig avondje uit nog even zin in iets hartigs hebben.
In ons restaurant Belcapo in Helmond, een paar minuten van Eindoven, maken we fantastische verse spaghettoni met cacio, peper en truffelschaafsel, om je vingers bij af te likken :-). Als je in de buurt bent, kom dan zeker even langs.
Amatriciana Saus
Deze pasta komt oorspronkelijk uit de Italiaanse stad Amatrice, dat in de bergachtige provincie Rieti ligt, niet ver van de Italiaanse hoofdstad. Amatriciana saus is één van de bekendste ‘rode’ pastasauzen in de Romeinse én Italiaanse keuken. Door de Italiaanse regering wordt dit gerecht bestempeld als traditioneel agro-voedingsproduct van de regio Lazio.
Verse tomaten en Guanciale-spek zijn de key-ingredienten van deze fantastische pastasaus, verder wat gedroogde chilipeper en sommigen vinden kleine reepjes ui er heerlijk in. Dit laatste ingrediënt is geen must, want ook zonder ui heeft deze saus al genoeg in zich om jouw smaakpapillen te veroveren!
Zeevruchten Saus
Spaghetti ai Frutti di Mare is een echte pasta-klassieker met zeevruchten. We zien deze pasta vooral aan de kust, in het midden en het zuiden van Italië. Pasta met zeevruchtensaus wordt meestal met spaghetti geserveerd, maar heb je liever een andere pastasoort, geen punt! Dit visgerecht zal ook prima smaken met bijvoorbeeld Orecchiette of zelfs met Gnocchi.
Je kunt deze pasta op twee manieren bereiden: de eerste manier is ‘in bianco,’ zonder tomatensaus, maar met olijfolie, knoflook, peterselie en een witte wijn om af te blussen. De tweede manier van bereiden is ‘in rosso.’ Je voegt dan gewoon (verse) tomatensaus en verse basilicumblaadjes toe.
Laat de zeevruchten, een mix van gekookte en gepelde garnalen, inktvis, mosselen en kokkels dus, een paar minuten garen in de beste Italiaanse olijfolie met wat fijngehakte knoflook. De schelpdieren openen zichzelf op het moment dat ze klaar zijn. Eet je de pasta ‘in rosso,’ dan voeg je de pomodoro-saus toe.
Wij denken dat je nu wel voldoende inspiratie hebt voor vele heerlijke Italiaanse lunches of diners, of je de sauzen zelf gaat maken is natuurlijk een tweede. Whatapasta biedt jou in elk geval de mogelijkheid een aantal van deze fantastische pastasauzen te bestellen. Het werk is al gedaan door onze Chefs, zodat jij lekker kunt genieten. Om meer te weten te komen over Whatapasta klik je HIER!