Alom gewaardeerd en voor de kinderen elke keer weer een feestmaal: wie houdt er niet van deze kleurrijke, gelaagde ovenschotel? Wil je graag LASAGNE ALLA BOLOGNESE op de beste, Italiaanse manier bereiden? Lees dan snel verder, want wij onthullen jou 5 onmisbare tips om deze LASAGNE al RAGU thuis te bereiden!
Een stukje geschiedenis
De Romeinen aten al Lasagne, alleen gebruikten ze voor dit geweldige gerecht de Griekse naam Laganon. Laganon was een hartige taart van vlees en pasta, met alleen onderop een deeglaagje, en dus niet helemaal zoals we Lasagne nu bereiden. Toch had dit gerecht wel al dezelfde functie, namelijk familie en vrienden samenbrengen om een heerlijke, maar voedzame maaltijd te nuttigen!
Lasagne wordt niet altijd even goed bereid, en om het perfecte eindresultaat te bereiken spelen er verschillende factoren mee. Wil jij graag de echte, traditionele, Italiaanse Lasagne al ragù bereiden?
Volg dan onze tips – óf bestel deze authentieke Lasagne binnenkort bij What a Pasta – om ervoor te zorgen dat je deze sublieme ovenschotel aan je favoriete gasten kunt voorschotelen!
Hoe maak je lasagne?
Italianen zoeken Lasagne die voorzien is van rijke lagen Pastavellen, Tomatensaus en gehakt; alle ingrediënten moeten natuurlijk en van de allerbeste kwaliteit zijn, en de bechamelsaus het liefst home-made… pakjes en zakjes mogen dus in de kast blijven staan! Om deze ovenschotel perfect te bereiden, moet hij uit minstens vier lagen bestaan. Bouw je lasagne met wat geduld laag voor laag op, zoals onze Italiaanse nonna dat zou doen!
Tip 1. de perfecte bite
De bovenste laag mag niet te droog worden, dus dek in de eerste helft van de baktijd, de schaal af met aluminiumfolie. Je hebt je pijlen namelijk gericht op een Lasagne die super knapperig aan de bovenkant is, en lekker zacht van binnen. Eerst de bite en dan de zachte lagen met saus en smeuïge kaasslierten. Het geheim voor een prachtige goudkleurige korst lees je in onze tweede tip!
Tip 2. je bovenste laag
Je wilt het mooiste goudkleurig korstje creëren, om dit gerecht, buiten zijn fantastische smaak, ook een prachtige look mee te geven. Wist je dat een mooi en kleurig gerecht van invloed is op onze smaakperceptie? Hoe je dat gaat klaarspelen is echt niet zo heel ingewikkeld hoor! Bovenop de bovenste laag, van Bolognesesaus en Parmezaanse kaas, strooi je een lepel paneermeel, en je maakt het geheel af met een ‘filo d’olio,’ je druppelt een beetje extravergine olijfolie erover.
Tip 3. even geduld
Is de Lasagne klaar? Haal de schotel uit de oven, en laat hem nog 15 minuten rusten.
De baktijd is voorbij, en jouw Lasagne heeft zijn gouden korst! Je kunt deze schotel helaas niet direct serveren, er is echt nog wat ‘pazienza’ (geduld) voor nodig, zoals dat voor veel zaken in Italië geldt. Het is namelijk niet de beste manier om de Lasagne meteen te snijden en op te dienen. Een mooi moment om alvast te genieten van la dolce Vita en een aperitiefje te drinken.
Tip 4. la dolce vita
Jouw gasten ruiken de heerlijke geur in de keuken, en hebben trek, dus verzin van tevoren een eenvoudige Antipasto om hen bezig te houden, schenk daarbij eventueel een bruisende Prosecco in. Na een kwartiertje serveer je hen jouw perfecte ovenschotel, want het wachten komt de smaak en consistentie van de Lasagne echt ten goede. Hou je nieuwsbrief in de gaten voor tips voor een leuke bijpassende Antipasto.
Tip 5. extra smaak
Een nog smaakvollere Bolognesesaus bereiden? Voeg wat pancetta toe! Het geheim van de chef, voor een nog smaakvollere Bolognesesaus, zit ‘m in het toevoegen van een simpel stukje spek, ofwel ‘pancetta’. Italianen verwachten in elk gerecht namelijk een ‘tocco di classe’, dus net dat extra vleugje klasse!
Hun gevoel voor passie en drama zien we elke dag terug in het dagelijks leven, net als in de keuken. Wil je gerechten bereiden als een rasechte Italiaan? Dan zul je wellicht een flinke eetlepel passie en een snufje drama moeten toevoegen aan iedere pasta, en al helemaal aan Lasagne!
Kun jij niet wachten om aan de slag te gaan? Ontdek het originele Italiaanse recept van in ons restaurant voor gegarandeerd succes.
Liever makkelijk
Je kan er bij What a Pasta binnenkort ook voor kiezen, de Lasagne alleen maar af te bakken en je gasten doen geloven dat je een geweldige kok bent en heel wat uurtjes in de keuken hebt doorgebracht 😉. Wij bereiden jouw verse Lasagne namelijk met de allerbeste en meest verse ingrediënten. What a Pasta’s enorme passie voor koken, altijd met dat snufje Italiaans drama, proef je natuurlijk terug in elk van onze gerechten.
Het is goed om te weten, dat onze maaltijden geen kleur- en smaakstoffen bevatten; wij Italianen geloven namelijk niet in voedsel ‘uit pakjes’. Je kunt voor familie en vrienden dus een mooie en heel gezonde Lasagne te serveren! Misschien een idee voor het volgende diner bij jouw thuis, of voor een gezellige weekend lunch met vrienden en kinderen? Of gewoon, op een drukke dag, een verrukkelijke en verantwoorde maaltijd van Italiaanse bodem op tafel zetten, zonder enige moeite!
Als je niet zo’n fan bent van Lasagne, dan zijn er gelukkig genoeg andere mogelijkheden. Doe inspiratie op over de meest bekende pasta soorten in Italië